Egy új remény

Az öregedésgátlás az utóbbi évtizedben a sejtbiológia szintjén került kutatásra. Pontosan 10 éve, 2009-ben az orvosi Nobel-díjat az úgynevezett telomerekkel kapcsolatos felfedezésekért és eredményekért ítélték oda három orvosnak.

Részletes ismertetés nyilván nem következik, akit mélyebben érdekel a téma, ássa bele magát. Készételt nem árulok…. Csak pár mondatos figyelemfelkeltés céljából írom a következőket. Na, szóval a sejtjeink osztódnak, a DNS másolódik. A kromoszómáink végén található egy nukleinsavakból álló védőréteg, egyfajta biopajzs, ami védi a DNS szálat. Ezt nevezik telomernek. Mint a terepjáró elején a kengururács, hátul meg a vonóhorog. Nyomás, lehet neki csapatni, közlekedési tábla, kismotor, másik autó, egyre megy, bírja a gép. Aztán a kengururács is elfárad, a vonóhorog megsérül, leszakad, utána már közvetlen a karosszéria kopik. “Öregszik” az autó, egy horpadás itt, egy repedés ott….akkor már lecsömpül a tulaj szája, nem lesz ez így jó. Nosza, új kengururács fel, vonóhorog csere. Megoldja a szerelő, azért tartjuk.

A telomert egy enzim, a telomeráz építi újra, pótolja ki, ha megkopik. Márpedig folyamatosan kopik. S egy idő után már nem védi semmi a DNS szálat. Majdnem elfelejtettem mondani: a telomeráz enzim a legtöbb sejtünkben inaktív. Nem működik.

Tehát a karbantartók ugyan bent vannak a cégnél, csak éppen tojnak bármit is csinálni… látott már valaki hasonlót? Ennek folyományaként a sejtek egy idő után a sérült DNS szálakat másolják osztódáskor, tehát már az “új” is hibás. Aztán az is sérül, másolódik és így tovább… ezt a folyamatot öregedésnek nevezik. Ha valaki fenékbe tudná rugdosni a karbantartókat, aktiválni a telomeráz enzimet a sejtekben, elvileg megoldható a telomervisszaépítés. Mint, ahogyan ezt kutatásokkal igazolták is. Ja, mert egyébként a telomer hossza mérhető. Mondjuk nem az iskolai vonalzóval, kicsit költségesebb a dolog, mindenesetre egzakt.

Mongóliában találtak egy speckó gyökeret, valójában a kínai orvoslás időtlen idők óta ismeri, úgy hívják astragalus. Nem összekeverendő az asparagus nevű növénnyel, ami ugye a spárga! Nos ennek a speckó gyökérnek egy speckó összetevője egy speckó eljárással kivonható és máris kapunk egy havi, telomeráz enzimet aktiváló hatóanyagot. Mindössze két tonna gyökeret kell hozzá feldolgozni. De tényleg. Ez mérhetően meghosszabbítja a kopott telomereket, azaz biológiai értelemben fiatalodik a sejt.

Ez a fiatalodás jellemzően először a legramatyabb állapotban lévő szerveken figyelhető meg, aztán ereken és így tovább. A testünk ott kezdi a renoválást, ahol leginkább omlik az épület.

Ebből adódik az, hogy nem lehet specifikusan használni! Nem kiszámítható, hogy mikor és hol fog hatni, valószínű az arcbőr marad a végére 🙂 Szóval nem kell attól tartani, hogy pár hónap után újra be kell majd iratkozni a Maci csoportba.

Az astragalus gyökér, miután felfedezték és kimutatták ezt a hatását, valószínűleg ugyanazt a karriert futja majd be, mint az aloe vera. Nevezetesen, hogy mindenben “van” . Ásványvíz, mosogatószer, szappan, stb. Azért az említett és valós két tonna gyökér/havi hatóanyag arány ad némi támpontot a későbbiekben. Kapszula már rendelhető, akár neten is. 55-70 ezer Ft közötti áron. Ami elsőre horrornak hangzik, másodikra is, meg közalkalmazotti fizuval mindig is. Viszont, ha belegondolok, hogy vannak, akik meg havi 25-35 ezret költenek CIGIRE, akkor nem is drága…. ár-érték arányban.

Legjobb hír azonban, hogy szintén egyetemi kutatásokkal igazolták: jelentős életmód változtatásokkal 5 éves időtartamban szignifikáns, akár 10 %-os telomerhossz-növekedés is elérhető!

BUMM! Szóval a telomeráz enzim mégiscsak aktiválható önerőből! A karbantartókat igenis fenékbe lehet rúgni!!!! Itt jusson eszünkbe ismét Bicsérdy Béla, az elfeledett magyar géniusz, aki ezt 100 évvel ezelőtt LEÍRTA, bár a szóhasználata más volt. Ő a sejtek megújulásáról beszélt és nem astragalus gyökeret használt (havi két tonnát) , hanem nyers gyümölcs és zöldségalapú étrendet, meditációt, légzéseket és akkora böszme súlyokat, amit rajta kívül nem igazán tudott megemelni senki.

Azért a kapszula sem elvetendő, ha valaki esetleg túl van egy másfél-két éves kúrán, jelezze már…. köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.