Személyre szabott táplálkozás?

Na jó, napirenden kívüli pont. Görgetem az oldalt a közösségin, egyszer csak látom a hirdetést, hogy személyre szabott táplálkozási tanácsadás van…. erről egyből eszembe jut a vércsoport szerinti diéta is amúgy.

Meg az, hogy már megint nem figyelünk! Már megint jön az emberi gőg és elhiteti azt, amire egyébként az egész bolygón nincs példa a természetben!

Nevezetesen, hogy ugyanahhoz a fajhoz tartozó egyedeknek egymástól lényegesen eltérő étrendre van szükségük egészségük fenntartásához! Miközben genetikailag ugyanazok, ugyanolyan felépítésű a tápcsatornájuk, ugyanolyan kémhatású a nyáluk, a gyomruk és ugyanazok az emésztőenzimek termelődnek bennük! Végtére is egyazon faj képviselői. És akkor jön a szakértő, elmagyarázza, hogy mindezek ellenére mégis másfajtát kell burkolnom, mint neked, és a harmadiknak szintén mást. Aham. Logikus. Csak akkor ezek a különbségek miért nem jelennek meg az anatómiai felépítésben?

Vegyük például a nagy fehér cápát. Aki mindent felzabál és megemészt. Ja, igen, mindegyik példány. Nincs olyan cápa, aki csak ilyen vagy csak olyan halat enne meg. Érted, ez egy ilyen faj. A másik oldalról megnézhetjük a pandát. A panda bambuszrügyet eszik. Leginkább. Nincs olyan panda, akinek a bambuszrügy egészségügyi okokból nem javasolt, viszont jól elvan pl. makkon. Most mondhatnánk, hogy de az ember nem táplálékspecialista, azaz sok mindenen elél. Mint, ahogy erről már volt szó. DE! Még a genetikailag hozzánk legközelebb eső bonobók is (akiknek szerintem uralni kellett volna a bolygót, ha érdekel miért, olvass utána) ugyanazt eszik. Nincs egyéni diéta! Amelyik példány nem tudja azt enni, amit a többiek, az beteg és el fog pusztulni. Erre mi, az evolúció csúcsa, a teremtés koronája kitaláljuk, hogy “egyéni étrend”..

.. nyilván gondolnunk kell a köztünk élő idegenekre, akik csak a bőrünket húzzák magukra, a gyomruk meg minden más, az nem emberi genetika…

és milyen jól esik ez az egónak is: óóó, én különbözöm a többiektől, nekem más étrend az ideális. Ha ideális étrendre akarsz következtetni, nézd meg a felépítésed. A felépítés, mint említettük NEM kizárólag a fogazatod foglalja magában (bármilyen hihetetlen).

A “személyre szabott étrend” ismét jó példa arra, hogy milyen nagyszerű üzletek virágozhatnak az emberi hiúságon és hiszékenységen, valamint az anatómiai ismeretek teljes hiányán. Én kérek elnézést. A tévedés jogát fenntartom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.